Karšto rūkimo rūkyklos gamyba

January 7, 2013 Projektai  Vienas kamentaras

Karšto rūkymo rūkykla

Taigi internete galima rasti daug informacijos, apie tai kaip pasidaryti karšto rūkymo rūkyklą. Vieni panaudoja seną metalinę bačką, kiti darosi iš medžio. Bačka manau būtų lengvesnis būdas rūkyklos darymui, na bet kadangi tokios bačkos neturėjau, nusprendžiau šiam reikalui panaudoti keletą nereikalingų medinių palečių.

Reikalingos medžiagos

Mediena (kaip jau minėjau, pats panaudojau nereikalingas paletes)

Medvaržčiai arba vinys

Dvi grotelės

Nešiojama dujinė viryklė

Termometras

Metalinė dėžutė su dangčiu arba be jo

Keletas metalinių sujungimų

Įrankiai.

Karšto rūkymo rūkyklos termometras Karšto rūkymo rūkyklos dujinė viryklė Karšto rūkymo rūkyklos dujinė viryklė Karšto rūkymo rūkyklos metalinė dėžutė
Viska pradėti reikėtų nuo to, kad išsiaiškinti kokio pločio, gylio bei aukščio rūkykla jums reikalinga. Dėl pločio apsispręsti padėjo metalinės grotelės, kadangi jos buvo 40,5 centimetro pločio, ir tai plačiausios mano darytoje rūkykloje naudojamos detalės, tad pasirinkau plotį 40,5 cm. Toliau, dėl aukščio padėjo apsispręsti naudojamų palečių lentų ilgis, kadangi nusprendžiau per daug nepjaustyti ir negaišti laiko, tad naudojau 1.2m ilgio lentas, tad ir aukštis gavosi 1.2 metro. Na ir paskutinis parametras tai gylis, pažiūrėjau, kad tilptų tiek grotelės, tiek ir nešiojama viryklė, tad dariau per trijų lentų plotį.

Na kitas žingsnis būtų padaryti šonus, dugną bei viršų. Kai viską padarome, lieka padaryti galą bei duris. Su galo darymu problemų nebuvo, o va durys užėmė šiek tiek laiko. Durims panaudojau gerą fanieros gabalą, bet kaip vėliau paaiškėjo, tai nebuvo pats geriausias sprendimas, kadangi nuo karščio ji šiek tiek išlinko. Kad nedaryti naujų durų, nusprendžiau panaudoti porą lentų iš išorės, kad durys daugiau nelinktų. Maždaug per vidurį rūkyklos durų reikia įmontuoti termometrą, kadangi rūkant reikia stebėti ir palaikyti apie 110 laipsnių celcijaus temperatūrą. Visa rūkykla turėtų būti kuo sandaresnė, kad išeitu kuo mažiau dūmų bei laikytųsi reikalinga temperatūra.

Karšto rūkymo rūkykla

 

Kai viskas padaryta, viskas yra sandariai, reikėtų išmėginti kaip viskas veikia. Savo pirmam rūkymui pasirinkau du mėsingus kiaulienos šonkaulių gabalus. Marinavimui panaudojau garstyčias bei daug įvairių prieskonių, kaip paprikos, juodųjų pipirų, specialių prieskonių šonkauliams. Viską gerai įtryniau, pradėdamas nuo garstyčių, kadangi jos sušlapina šonkaulius, ir vėliau barstant prieskonius, jie prilimpa. Sumarinuotus šonkaulius palaikiau porą valandų, ir tada dėjau rūkyti.

Berūkydamas pastebėjau, jog  visą šį projektą reikėtų šiek tiek patobulinti, kadangi iš šonkaulių pradėjo sunktis riebalai, ir bėgti tiesiai ant nešiojamos viryklės. Kad išspręsti šią problemą, nusprendžiau virš viryklės įtaisyti nedidelę metalinę skartą, kad riebalai varvėjų į ją o ne ant viryklės.

Na ir štai, po trijų valandų rūkymo, ištraukiau savo pirmuosius išrūkytus kiaulienos šonkaulius, skonis išties geras. Štai kaip jie atrodo supjaustyti ir dar šilti.

20130106_183146

 

Kaip matote, prie tokio skanėsto teko įsipilti ir bokalą alaus :)

One comment to Karšto rūkimo rūkyklos gamyba

Atsakyti

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>